Schoonheidsvitaminen, of eten om mooi te zijn


Goed verzorgd haar, harde nagels en een fluweelzachte en evenwichtige complexie zijn het object van onze verlangens al van jongs af aan. Televisie en magazines oefenen druk op ons uit om mooi te zijn. Maar wat kunnen we doen wanneer Moeder Natuur ons niet gezegend heeft met dik haar en verzorgde nagels?

Het problem kan liggen aan een slecht gebalanceerd dieet. De manier waarop we eten heeft een effect op onze schoonheid. Voedsel dat we innemen moeten een bepaalde dosis vitaminen en mineralen bevatten zodat de goede werking van onze huid, haren en nagels ondersteund blijft.

 

Vitaminen en sporenelementen worden geleverd aan de interne organen. Als we er te weinig hebben in ons dieet moeten onze huid, nagels en haren niet langer gevoed worden. Deze lang termijn tekorten van elementen die verantwoordelijk zijn voor onze schoonheid leid tot geleidelijke vernietiging. Huidproblemen zoals acne, puisjes en mee-eters kunnen de eerste symptomen zijn van slechte voeding. Hetzelfde geld voor gespleten nagel, droog haar en haarverlies. Ons lichaam vertelt ons op deze manier dat er iets slecht aan het gebeuren is en je je eetgewoonten dringend moet aanpassen.

Het is niet mogelijk om onze gezondheid en schoonheid te behouden zonder de principes van gezond eten te respecteren. Een gevarieerd dieet en zorgvuldig geselecteerde supplementen kunnen ons helpen om komaf te maken met haar-, huid- en nagelproblemen. Maar welke voedingsstof en sporenelementen spelen een belangrijke rol in het onderhouden van je schoonheid? We sommen ze even op:

Vitamina A is een universieel verjongende vitamine. Het komt in 2 actieve vormen: retinol en retinoide. Het is verantwoordelijk voor de goede werking de ogen, het functioneren van het epitheel en het onderhoud van de normale conditie van de huid, haar en nagels. Het tekort leidt tot huidproblemen zoals acne en hyperkeratose van de epidermis. Zelfs het gebruik van de beste crèmes helpt dan niet veel, dus is het tijd om de genezing te beginnen van binnen naar buiten. Het is belangrijk voor ons dieet rijk aan retinol. Natuurlijke bronnen van vitamine A in het dieet zijn wortelen, spinazie, rode peper, boter, varkensvlees lever en gerijpte kaas. Maar let op, het is ook belangrijk de dagelijkse dosis vitamine A niet te overschrijden, een overdosis kan giftig zijn voor onze lever.

Ook vitamine B heeft een gunstige werk op onze schoonheid. Het is bewezen dat riboflavine tekorten kunnen zorgen voor gebarsten lippen, wat heel gebruikelijk is in de herfst en winter. Een gebrek aan deze vitamine veroorzaakt de vorming van stabiele cheilosis in de hoeken van de mond. Riboflavine vertraagt ook de vorming van rimpels en verbetert de huidskleur. Thiamine versnelt het proces van wondgenezing en vermindert het risico van inflammatoire veranderingen van de huid zoals acne en mee-eters.

Het uitvallen en het breken van het haar is vaak een symptoom van een gebrek aan ijzer in ons dieet. Ijzer is een sporenelement dat betrokken is in het cellulair ademhalingsproces van ons lichaam. Ijzerionen, de vorming van hemoglobine, energie leveren aan cellen zorgen voor krachtig en sterk haar dankzij de intensieve divisie en differentatie. Goed geabsorbeerd ijzer kan gevonden worden in vlees en slachtafval en in pompoen, zonnebloempitten, avocado’s, spinazie, walnoten en peterselie.

Andere micronutriënten zeer belangrijk voor ons haar is koper. Dit mineraal is aanwezig in zeer kleine hoeveelheden in onze voeding, maar de deficiëntie kan fataal zijn voor de toestand van ons haar en nagels. Koper is actief betrokken bij de processen van de absorptie van ijzer, terwijl het kaalheid voorkomt. Het wordt zeer goed opgenomen door de cellen van het lichaam, waaronder de cellen die verantwoordelijk zijn voor de conditie van haarfollikels en de nagelplaat. Koper is ook bekend om zijn antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het effectief de schadelijke effecten van vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen voorkomt. Natuurlijke bronnen van koper in het dieet zijn vis, vlees, natuurlijke cacao, zonnebloempitten en pompoenpitten, evenals noten en amandelen.

Broze en splijtende nagels kunnen ook een signaal zijn dat ons lichaam nood heeft aan zink. Het tekort komt in de meerderheid van de bevolking voor. Zink in feite komt voor in producten die we zelden eten en in hoeveelheden te klein om de vraag te dekken. Deze omvatten, onder anderen, kalfslever, pompoenpitten, emmentaler kaas en amandelen. Grote hoeveelheden zink zijn ook gevonden in donkere chocolade en cacao. Het is aanbevolen om dit element op te nemen in je dieet.

Nutricosmetica is al enige tijd op de markt. Het zijn voedingssupplementen gemaakt op een zeer unieke manier. Nutricosmetica bevatten een complex van vitaminen en micro- en macro-elementen, de belangrijkste taak hiervan is namelijk onze schoonheid te beschermen van binnenuit. Deze zijn gewoonlijk aanwezig in een gemakkelijk opneembare vorm van pillen eenmaal per dag. Een van deze voedingssupplementen, zowel voor vrouwen en mannen, is NUTRICODE HAIR SKIN met de Pro-Beauty Formule, die een complex van vitamine B, A, C en E alsook micro-elementen bevat die verantwoordelijk zijn voor de toestand van onze haren en nagels. Een bijkomend voordeel van dit product is de inhoud van biergist en zwavelhoudende aminozuren die de haargroei bevorderen en de vorming van huiduitslag op het gezicht voorkomen. Dit supplement verdient aandacht vanwege het potentieel van de hoge antioxidant – de antioxidant bevat granaatappelextract, met een zeer hoog vermogen om vrije radicalen te neutraliseren. Het remt reactieve zuurstof af dat verantwoordelijk is voor DNA-schade en veroudering.

Rationele voeding en zorgvuldig gekozen supplety zijn een antwoord op de vraag hoe we onze schoonheid voor de komende jaren kunnen behouden. Dus als we leren om de kracht van voedingsstoffen, vitaminen en sporenelementen te gebruiken, zullen ons haar, huid en nagels reageren met een mooie uitstraling waar we trots op zullen zijn. Het is echter belangrijk niet te verwachten dat je direct resultaat zal merken regelmaat en nauwgezetheid zijn onze grootste bondgenoten in de strijd om de natuurlijke schoonheid.