Grijp een handvol porties!

Velen van jullie hebben waarschijnlijk al gehoord van het handvol dieet. Dit is een heel gemakkelijke manier om de principes van gezonde voeding om te zetten naar de praktijk. Het vereist geen gebruik van een calorietabel, weegschalen en continu jezelf afvragen of de maaltijd die je gaat consumeren wel werkelijk goed gebalanceerd is. Het handvol dieet is speciaal aanbevolen voor diegene die te veel eten en hierdoor worstelen met gezondheidsproblemen.

Het handvol dieet werd gecreëerd door een Poolse vrouw, dr Anna Lewit. Het belangrijkste principe bestaat uit het vervangen van alle keukenweegschalen/afmetingen/verhoudingen die je tot nu toe gebruikt hebt met je eigen handen. Zoals de dieetnaam al suggereert zijn je handen de hoeveelheid ingrediënten die je mag gebruiken om je maaltijd samen te stellen.

Dr Anna Lewit verklaard dat deze manier van eten fysiologisch geschikt is voor ons lichaam en dus ook met onze nood aan energie. Fysiologie heeft ons zo gevormd dat vrouwen over het algemeen kleiner zijn dan mannen, vrouwen hebben ook kleine handen, dus de porties eten van vrouwen zal daardoor ook kleiner zijn. Aan de andere kant, grote en stevige mannen (van hun eigen) hebben ook een verhoogde nood aan energie, vandaar dat de porties die zij consumeren overvloediger zijn.

Dus hoe bereidt je nu een perfecte maaltijd? Het is niet belangrijk of het nu gaat om het ontbijt, middagmaal of avondmaal, elke maaltijd heeft dezelfde regels. Elke maaltijd bevat een handvol proteïne, complexe koolhydraten, fruit en groenten. Klinkt simpel, niet? Het is belangrijk om de hoeveelheid van elk product juist af te meten met je handen. Dr Anna Lewit merkt op dat de juiste selectie van je voeding een belangrijke rol speelt in dit dieet. Hoog kwalitatief voedsel dat we eten maakt het mogelijk om onze gezondheid op peil te houden en redelijk wat gewicht te verliezen.

Dus laten we verder kijken naar elk van deze 3 handenvol ingrediënten:

  1. Complexe koolhydraten – grutten zijn de belangrijkste bron in dit handvol dieet. Het is aanbevolen om grutten te conusmeren die volgende ingrediënten bevatten: parelgort, boekweit en gierst. Volgend hebben we pasta – pasta moet gemaakt worden met griesmeel of volkoren meel en wordt "al dente" gekookt. Hierdoor behoudt de pasta zijn maximale smaak en voedingswaarde. Het handvol dieet suggereert ook om rijst te eten. Maar ook hier zijn er beperkingen: je gebruikt het beste wilde en voorgekookte rijst, deze bevatten een lagere glycemische index dan witte en bruine rijst. Het is belangrijk om te weten dat deze producten veel water absorberen tijdens het koken. Daarom moeten we de portie bepalen voor het koken. Andere producten in het handvol dieet zijn: havermout, gierst en rogge, evenals brood gebakken met grof gemalen en vol graan meel.

  2. Proteïne – het is belangrijk dat we hoog kwalitatieve producten selecteren. De bronnen van hoge hoeveelheid proteïne in het handvol dieet bevatten: eieren, magere en halfvolle kaas, zuivelproducten, mager vlees, vis en zeevruchten. In het geval van vlees wordt de portie bepaald na het verwerken (dit omdat vlees en vis veel vocht verliezen wanneer ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen). Soms vervang je vlees ook eens door peulgroenten – deze bevatten niet veel proteïne maar zorgen voor meer variëteit in je dieet.

  3. Fruit en groenten – 400 gram per dag is het minimum aan groenten dat je elke dag moet innemen om de goede werking van je lichaam te kunnen garanderen en om je dieet te diversifiëren met mineralen en voedingsstoffen. Groenten kunnen in grotere hoeveelheden gegeten worden dan slechts één handvol per maaltijd, maar enkel wanneer we spreken over laag calorie houdende groenten die een grote hoeveelheid water bevatten. Fruit en groenten zijn een rijke bron van voedingsvezels.

Wanneer je het handvol dieet toepast, vergeet dan niet om enkel met hoog kwalitatief voedsel te werken zodat je je eetgewoonten kan verbeteren en je gewicht kan verliezen. Wanneer je voedingsproducten kiest is het goed om de glycemische index (GI) tabel te gebruiken. Waarom alle hoge GI producten uitsluiten? Om plotselinge pieken in ons bloedsuiker te vermijden, dit is het vaakst voorkomende gewichtsprobleem. Dr Anna Lewit informeert ook over de nood om te gaan sporten en voldoende water te drinken per dag en junk food te vermijden.

Het handvol dieet lijkt misschien een beetje extreem maar het is wel goed gebalanceerd. Elke maaltijd heeft de juiste verhouding proteïne, vetten en koolhydraten. Het verkleint de porties die we normaal eten – maar je doet er nooit verkeerd aan om eerst een dokter of voedingsdeskundige te spreken voor je met dit dieet start. Zij zullen je zeker adviseren hoe je hiermee kan beginnen en je de juiste supplementen voorschrijven.