Ben jij aan het diëten?

Het is gemakkelijk om je hoofd en heel wat geld te verliezen in de droom naar een slank figuur. De markten van voedings en farmaceutische producten zijn continue voor je aandacht aan het vechten. Waar moet u opletten tijdens het afvallen? En hoe manipuleert de voedingsindustrie jou? Hier volgt een korte praktische gids hoe je het beste kan afvallen.

 

 

FRUITSAPPEN, FRISDRANKEN EN WATER MET EEN SMAAKJE

We horen vaak dat een glas fruitsap je dagelijkse portie fruit kan vervangen. Wel dat is waar maar weet je eigenlijk wel wat fruitsap eigenlijk is? Ken jij het verschillen tussen een sap, een nectar of een drankje? De meeste onder ons besteden geen aandacht aan wat ze eigenlijk kopen. Fundamentele kennis en de voedingslabels lezen kunnen ons heel wat geld besparen. Velen onder ons, die over fruitsap praten, bedoelen de grote groep gesuikerde drankjes die je in de winkels kan vinden. Marketing trucjes gebruikt door de winkeluitbaters overtuigen ons van de hoge kwaliteit van het product.

Sap is eigenlijk een voedingsproduct. Je mag sap enkel sap noemen wanneer het rechtstreeks uit fruit of groenten geperst wordt, of gewonnen wordt uit geconcentreerd sap. Sap kan een kleine hoeveelheid suiker bevatten hoewel veel fabrikanten afstand nemen van dit ingrediënt. Sap mag geen bijkomende substanties bevatten zoals: kleur- en smaakstoffen of chemische fixeermiddelen. Kwalitatief sap blijft vers dankzij het pasteurisatie proces. Het enige nadeel is dat wanneer men een hoge temperatuur gebruikt, een deel van de vitaminen en mineralen verloren kan en het sap verliest aan kwaliteit. Laten we dus sap kiezen zonder toevoeging van suiker. Tegelijkertijd moeten we ook niet overdrijven met de hoeveelheid, een glas per dag is genoeg.

Nectar klinkt beter, niet? Maar wat betekent het precies? De inhoud van fruit- of groentesap in nectar varieert van 25% tot 100%, dus als je het label niet zorgvuldig leest, dan koop je een nectar alsof je de lotto speelt. Vaak bevat nectar ook additieven zoals water, suiker en citroenzuur. Er worden echter geen artificiële kleur- of smaakstoffen toegevoegd. De voedingskwaliteit van het product is trouwens ook lager dan echt fruitsap.

Een drankje is de slechtste keuze die je kan maken. Deze dranken bevatten een hoge dosis suiker, kleur- en smaakstoffen en synthetische conserveringsmiddelen. Zoete dranken zoals cola bevatten 8 theelepels toegevoegde suiker in een kleine kan. Dat is veel vind je niet? Dus misschien is het beter om te kiezen voor mineraal water met een smaakje, voedingsexperten bevelen toch een hoge hoeveelheid inname van water aan? Niet is minder waard! – in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water, 2 liter, kunnen we maar liefst 17 theelepels toegevoegde suiker vinden. En dat is nog niet alles: het drinken van 1 waterflesje met een smaakje is goed voor maar liefst 470 kcal wat net zoveel is als een degelijke lunch of een burger.

Het ordinaire mineraal water is goedkoop maar het voldoet wel aan de vereisten van een gezond dieet. Een gezond en gevarieerd dieet hoeft niet duur te zijn. In plaats van grote hoeveelheden sap te kopen in supermarkten, laten we het fruit zelf persen – zo wordt ons immuunsysteem bevordert alsook ons welzijn.

LICHTE FITNESS PRODUCTEN

In supermarkten zie je veel producten aangeduid met 0% vet, light, fit, fitness, bevat geen vetten, suikervrij, …. en we zijn zeker dat deze producten ons zullen helpen met afvallen. De waarheid is dat het eigenlijk niet meer is als een marketingtruc: hoofdletters zijn ontwikkeld om je aandacht te trekken naar het label en naar de prijs. Zij wakkeren onze interesse en nieuwsgierigheid aan – maar laten we eens beter kijken naar deze producten.

De bepalingen van de Europese Commissie voor Voedselveiligheid regelen het gebruik van de benaming "light" voor levensmiddelen. Volgens hun is een ‘light’ product een product dat 30% vermindert is in calorische waarde. Het wordt gekenmerkt door een verminderde inhoud van één of meerdere voedingsstoffen. Fouten in de definitie worden vaak gebruikt door oneerlijke fabrikanten. Kijk bijvoorbeeld eens naar light fruit yoghurt: de producent heeft het vetpercentage vermindert met 30% - geweldig, niet? Echter, door het vetgehalte te verminderen hebben zij extra voedings verdikkingsmiddelen en suiker zoals guargom of zetmeel moeten gebruiken, wat normaal niet in yoghurt zit.

Elke keer opnieuw vallen we weer in deze val. Deze aanwijzing refereert niet enkel naar suiker, proteïne en vet. Light producten hebben ook vaak een lagere aanwezigheid van vezels, cholesterol, vitaminen en voedingsstoffen. Laten we ons niet beetnemen: als we de inhoud van één ingredient verminderen, kan het andere ingredient overvloedig toegevoegd worden en toch de consument zijn aandacht vestigen op de ‘light’ benaming op de verpakking. Dus weer zou de kennis van het lezen van voedingslabels handig zijn. Dus laten we dit in het vervolg ook doen, laten we nieuwsgierig zijn – onze gezondheid staat op spel.

Laten we eens grondiger kijken naar de fitness repen. Zij zitten vol zemelen, granen, graanproducten en alle andere goodies – maar wat zit er nu echt in ? Bijna de helft van de gebruikte vetten van deze repen zijn dierlijke vetten – minstens 4g per 100g product. We vinden ook nog een bijkomende 28g suiker en 1.5g dieetvezels terug – dit is een beetje vreemd gezien de hoeveelheid ‘gezonde ingrediënten’. Zie je, er is eigenlijk niets dat geassocieerd kan worden met het woord fitness. Als we dan toch een drang hebben om iets zoet te eten, kunnen we beter onze eigen fitness bars thuis maken met kwalitatieve producten.

Gezond eten moet niet duur zijn. Hoge prijzen gaan hand in hand met pseudo-gezond voedsel. In plaats van een light yoghurt met fruit kies je voor natuur yoghurt. Voeg je favoriete seizoens- of bevroren vruchten toe en geniet van een heerlijk, gezond en conserveermiddelvrije yoghurt.

Je ziet het, we zijn getuigen van de marketingtrucs waar we elke dag intrappen. Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Het lezen van de voedingslabels, de flyers en onze basis kennis van wat gezond voedsel is, kan ons geld besparen en zadelt ons niet op met producten die schadelijk zijn voor onze gezondheid.